kunst en cultuur

kunst en cultuur


Erg interessant als u bezig bent met de lessen over schimmels en paddestoelen in het najaar. De leerlingen raken vertrouwd met paddestoelen. Uit de bakken compost groeien eerst schimmeldraden en na een tijdje verschijnen er kleine knopjes: minipaddestoelen. Met deze paddenstoelen kunt u proefjes doen, maar natuurlijk ook lekkere soep maken!
 

Doel:

Door zelf paddestoelen te kweken vinden de kinderen antwoorden op vragen als: Waar en hoe groeien paddestoelen? Kun je paddestoelen eten? Wat zie, ruik, voel, proef je aan een paddestoel?

Als je naar de natuur kijkt, dan zie je dat er daar geen afval bestaat. Afval is een menselijk begrip. Hoe leren wij de volgende generatie meer te kijken naar de natuur? Hoe leren wij hen dat door de natuur op de goede manier in te zetten afval reductie mogelijk is?

Door de volgende generatie inspirerende verhalen te vertellen EN ze concrete voorbeelden te laten zien van de circulaire stad.

Tijdsinvestering:

Afhankelijk van temperatuur en soort

Verdere benodigdheden:

Dit onderwijs-initiatief introduceert een reeks fabels die op fantasie lijken, maar die zonder uitzondering laten zien wat al gerealiseerd is. Het is dan ook geen toeval dat RotterZwam het uitgeven van de fabel “Shiitake houden van cafeïne” mogelijk maakt.

In deze fabel wordt de mogelijkheid van een leven zonder afval geïllustreerd. I.p.v. koffiedik weg te gooien, kan je er eerst voedsel op kweken en er vervolgens met behulp van wormen compost van te maken.

Fabel Shiitake Kinderen zitten vol met dromen en wensen. Waarom zouden ze die ooit los moeten laten? Het leerproces dat begint met deze fabels zal tegelijkertijd wetenschappelijk leren, emotionele intelligentie ontwikkeling, kunstzinnige expressie en een begrip van complexe systemen stimuleren.

Kinderen (en hun ouders) zullen de verbanden gaan leggen. Dankzij de leerstrategie ontwikkeld door Gunter, kunnen we allemaal enthousiast naar de toekomst kijken, omdat we weten dat we het beter kunnen doen dan onze ouders zich ooit hebben voorgesteld.

Aansluiting bij methode:

Wij hebben veel ervaring opgedaan met het geven van workshops. Die kennis hebben wij samengevat in een lespakket voor in de klas. Op die manier kan jij de kennis overdragen.

Mini Kweekzakje

Opmerkingen:

m.youtube.com/watch?v=rzVyNL2clRM&feature=youtu.be
rotterzwam promotiefilmpje

In de natuur bestaat geen afval. We volgen een bedrijf dat gebruik maakt van de kennis over natuurlijke kringlopen. Ze verdienen geld door koffiedrab te hergebruiken en er heerlijke zwammen op te laten groeien.Minder info

http://schooltv.ntr.nl/video/focus-op-biologie-kringlopen/

 

Focus op biologie

 

[RESERVEER HIER]

[roosters]

<< terug naar het overzicht

 • NME Gemeente Schiedam
 • Project
 • afval, biodiversiteit, duurzaamheid, milieu, natuur
 • Waarnemen en Onderzoeken, Besef,
 • groep 1, groep 2, groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8, voortgezet onderwijs
 • oktober en november
 • Op locatie
 • per kweek pakket inclusief bezorging
 • Kerndoelen
  Kerndoel 34: Gezondheid
  Kerndoel 39: Milieu
  Kerndoel 44: Kennis van produkten
  Kerndoel 46: Dagritme en seizoenen
afbeelding