kunst en cultuur

kunst en cultuur


Groene oase

Ook behoefte om even uit de bubbel van de klas te stappen? Tussen de zuilen van de Sint Janskerk installeert kunstenaar Florentijn Hofman een megagrote opblaasbare installatie waar je in mag. In dit kunstwerk kun je cocoonen, je samen ontspannen en je zintuigen de vrije loop laten. In de Stadscocon ben je niet arm of rijk, jong of oud, links of rechts, christen of moslim. Je bent vooral mens, iedereen is gelijkwaardig. We zijn benieuwd hoe je na afloop naar buiten komt. Kijk je met een frisse blik naar je omgeving?

Primair onderwijs

Schoenen uit, sloffen aan. Kom met de klas naar de Stadscocon en laat je verwonderen. De leerlingen onderzoeken de stadscocon door middel van actieve verwerkingsopdrachten en filosofische gesprekken over begrippen als kleur, vorm en ruimte.

Groep 1 en 2 ontdekken spelenderwijs van alles over kleur, emotie en de beleving van de ruimte. Door te tekenen, te dansen en te luisteren naar het geluid in de Stadscocon wordt het een bijzondere ervaring!

Groep 3 t/m 6 verdiepen hun kennis over kleur. Welke soorten groen zijn er allemaal en welke betekenis kan er worden gegeven aan verschillende kleuren? Daarnaast onderzoeken de leerlingen begrippen als ruimte en vorm door actief met verschillende opdrachten binnen en buiten de cocon aan de slag te gaan.

Groep 7 en 8 onderzoeken hoe het is om in je in een bubbel of cocon te bevinden. Welke associaties hebben de leerlingen tijdens het bezoek aan de Stadscocon? Door bijvoorbeeld het schrijven van een gedicht geven de leerlingen hun eigen betekenis aan de Stadscocon.

Voortgezet onderwijs

Afgelopen jaar zag het leven van de leerlingen er totaal anders uit dan eerst. Zo lang moeten thuis blijven, en daarna gescheiden naar school. Nu mogen ze weer als groep samen zijn in een grote cocon. Leerlingen ontmoeten elkaar hier letterlijk opnieuw, maken een selfie, een portret van een ander en misschien een groepsfoto? Het bezoek aan de Stadscocon heeft een filosofische basis en is heel actief en gericht op samenwerking. De museumdocenten passen de les aan op de klas.

Tijdsinvestering:

60 minuten op locatie in de Sint Janskerk

Organisatie/vorm:

Er kunnen maximaal 30 leerlingen deelnemen aan deze les.

[RESERVEER HIER]

<< terug naar het overzicht

 • Stedelijk Museum Schiedam
 • Excursies
 • Discipline: beeldend
 • Werkvorm: Actief, Receptief, Reflectief
 • Competenties: Creërend vermogen, Receptief vermogen, Reflectief vermogen, Kijken naar cultuur (receptief), Reflecteren op cultuur, Onderzoekend vermogen, Vermogen tot samenwerken
 • Thema's: talentontwikkeling, sociale en emotionele ontwikkeling, burgerschap,
 • Niveau: groep 1, groep 2, groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8, voortgezet onderwijs
 • juni, juli en september 2021
 • 09:30 tot 17:00 uur
 • Locatie: In de Sint Janskerk, Nieuwstraat 32, 3111 JP Schiedam
 • 110 euro (Voor het VO: betalen met CJP Cultuurkaart is mogelijk) per klas, max. 30 leerlingen. 

 • Kerndoelen
  Kerndoel 2: Spreken
  Kerndoel 29: Handig rekenen
  Kerndoel 32: Meetkundige problemen oplossen
  Kerndoel 54: Uitdrukken en communiceren
  Kerndoel 55: Reflecteren
  Kerndoel 56: Cultureel erfgoed

afbeelding