kunst en cultuur

kunst en cultuur


Net op tijd ontdekt Junior dat hij superkrachten heeft want Henry (De Smoker) staat op het punt met behulp van zijn uitvinding alle bomen op aarde plat te branden. Deze twee jeugdvrienden bevechten elkaar met als inzet de totale ontbossing van de aarde met alle gevolgen van dien.

Junior (Treeman) wordt bijgestaan door zijn vriendin Lover. Zij heeft geen bovenmenselijke krachten, maar wel een tomeloze inzet als het om bomen gaat.

Kan zij samen met Treeman de strijd van de Smoker winnen en de opwarming van de aarde tegengaan?

Motto: Ben je alleen een held als je superkrachten hebt of ook als je doet wat je kan?

Na afloop van de spannende, beeldende en humoristische voorstelling vertelt een deskundige (van de stichting Tree to Be) over het belang van bomen voor ons voortbestaan en wat de kinderen daar zelf aan kunnen bijdragen.

Doel:

De boodschap is dat het niet superhelden zijn die het klimaat moeten redden, maar dat het door mensen moet gebeuren. Gewone mensen van alle leeftijden, dus ook kinderen van groep 7 en 8 waar dit project zich op richt. Dat zij bomen de kans moeten geven de CO2 op te ruimen.

Dit wordt duidelijk gemaakt in een spannende en geestige voorstelling en in de nabespreking door een deskundige op het gebied van natuur en milieu die de voorstelling als het ware vertaalt van theater naar realiteit.

Hoe mooi zou het zijn als deze voorstelling en voorlichting leidt tot het daadwerkelijk planten van een boom (of meerdere)? Dat kinderen zich daadwerkelijk verantwoordelijk voelen voor een boom?

Dit kan gebeuren door een boom op een schoolplein te planten. Maar ook door bijvoorbeeld aan te sluiten bij plannen die er toch al bestaan om bomen te planten. 

Tijdsinvestering:

De voorstelling Treeman duurt inclusief de nabespreking 75 minuten. Een voorbespreking is ons inziens niet noodzakelijk op de gebruikelijke instructies na bij bezoek aan een theater. Na afloop kan uiteraard in de klas onderling nagepraat worden over de ervaring. 

Organisatie/vorm:

Treeman, de man van hout, kan gespeeld worden in een theater of in een zaal die goed te verduisteren is (dit ivm projecties). Het speeloppervlak moet minimaal 8x8 m zijn. In het theater komt de voorstelling het best tot zijn recht voor max. 150 leerlingen.

Op school max. 100 leerlingen mits er van gymbanken, stoelen en tafels een soort oplopende tribune gebouwd is die alle kinderen goed zicht geeft op het speelvlak.

[RESERVEER HIER]

<< terug naar het overzicht

 • Toneelgroep Vest
 • Voorstellingen
 • Discipline: theater
 • Werkvorm: Receptief, Reflectief
 • Competenties: Receptief vermogen, Reflectief vermogen, Kijken naar cultuur (receptief)
 • Thema's: burgerschap,
 • Niveau: groep 7, groep 8
 • januari t/m januari
 • Tijdstip in overleg
 • Locatie: Op school en in het theater
 • De kosten bedragen €650 (ex 9% BTW) voor de voorstelling inclusief de nabespreking.

 • Kerndoelen
  Kerndoel 1: Informatie verwerven
  Kerndoel 39: Milieu
  Kerndoel 43: Weer en klimaat
  Kerndoel 58: Leren samenwerken