kunst en cultuur

kunst en cultuur


Wil je jouw leerlingen kennis laten maken met de Nederlandse waterhuishouding? Of met het zelfredzame leven van een poldermolenaar met zijn gezin van 100 jaar geleden? Dan ben je bij de Babbersmolen aan het juiste adres. Een uitje naar deze poldermolen uit 1710 biedt een gevarieerde les over cultureel erfgoed, natuur en techniek. 

Terug naar de tijd zonder electriciteit en toilet
In de molen vinden de leerlingen, naast een imposant gaand werk met scheprad, een ingerichte molenaarswoning met bedstee, potkachel, voorraadkelder en inpandige waterpomp. Buiten op het 'levend' molenerf ligt o.a. een ouderwetse moestuin, een kippenhok en een 'bleek' voor het drogen van de was uit de teil. Naast de molen op het vlietland lopen de schapen, is er een wilgengriend en een eendenkooi. Zo gebruikte de molenaar en zijn gezin alles in hun omgeving om maar rond te komen. Leerlingen ervaren echt hoe men vroeger bijna zelfvoorzienend leefde.

Malen of natte voeten in de mini-Babberspolder
Naast de molen is een ook uniek watereducatieproject gerealiseerd. Een mini-polder met grote en kleine sloten kan met behulp van verschillende handpompen onder water worden gezet. De leerlingen zullen als polderinwoners met een groot houten scheprad hun polder moeten bemalen om geen natte voeten te krijgen. Het water wordt gespuid in een mini-boezem die een stuk hoger ligt dan de polder. Vervolgens moet het water door een stelsel van keersluizen waarna het weg kan stromen naar de fictieve zee. Dit project laat leerlingen op een interactieve, tastbare manier kennismaken met watermanagement; door de huidige klimaatverandering een bijzonder actueel onderwerp.

LET OP: De combilessen molen/mini-polder zijn geschikt voor groepen 1 t/m 8 van het bao en de brugklas van het VO.

De Babbersmolen ligt achter Scholengemeenschap Spieringshoek aan de Poldervaart. Bezoek kan met de fiets tot aan de molen, met de auto vanaf de parkeerplaats bij de Laan van Spieringshoek of via metrostations Nieuwland en Troelstralaan (15 minuten lopen).

P.S. De poldermolen met mini-polder en vlietland lenen zich ook uitstekend voor techniek- en aardrijkskundeprojecten en het cultuurlandschap biedt mogelijkheden van milieuonderwijs tot tekenworkshops. Neem met ons contact op voor een alternatieve lesinvulling.

Tijdsinvestering:

Een bezoek duurt tussen de 1,5 en 2 uur. Wij kunnen in de ochtend en de middag één groep ontvangen. Starttijden kunnen op verzoek van de school worden aangepast b.v. vanwege een continurooster. Geef dat ajb tijdig door.

Op dinsdagen ontvangen wij onder- en middenbouw.
Op donderdagen ontvangen wij midden- en bovenbouw.

Verdere benodigdheden:

Kinderen kunnen natte voeten krijgen in de mini-polder. Waterdichte schoenen/laarzen zijn gewenst. Een groot deel van de excursie is in de open lucht. Warme en waterdichte kleding kunnen noodzakelijk zijn.

LET OP: ook als het regent gaat de les door. Bij annulering binnen 3 werkdagen of niet op komen dagen zullen de boekingkosten in rekening worden gebracht.

Opmerkingen:

Attentie: veel routeplanners leiden naar een verkeerde bestemming. Houd daarom ‘Burgemeester van Haarenlaan 1240’ aan en sla aan het eind rechtsaf naar de grote openbare parkeerplaats. Van hieraf ziet u de molen links liggen aan de overkant van de Poldervaart. Loop via het rode fietspad tot aan de molen en steek daar de aarden dam over naar de ingang met boerenhek. Voor kinderen in een rolstoel is het bij nat weer mogelijk gemakkelijker om vanaf de parkeerplaats rechtdoor de brug over te steken en dan linksaf via het verharde pad van het volkstuincomplex naar de molen te komen.

[RESERVEER HIER]

[roosters]

<< terug naar het overzicht

  • Stichting De Schiedamse Molens
  • Excursie
  • biodiversiteit, dieren, duurzaamheid, energie, klimaat, landschap, milieu, natuur, planten, , voeding, water
  • Waarnemen en Onderzoeken, Duurzame Veranderingen,
  • groep 1, groep 2, groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8, voortgezet onderwijs
  • Babbersmolen
  • €30,-
  • Kerndoelen
    Kerndoel 35: Redzaam gedrag
    Kerndoel 39: Milieu
    Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
    Kerndoel 43: Weer en klimaat
    Kerndoel 45: Technische oplossingen
    Kerndoel 46: Dagritme en seizoenen
    Kerndoel 47: Ruimtelijke inrichting
    Kerndoel 48: Omgang met water
    Kerndoel 51: Historische bronnen
    Kerndoel 56: Cultureel erfgoed
6. Schoon water en sanitair13. Klimaatactie14. Leven in het water
afbeelding