kunst en cultuur

kunst en cultuur


Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud heeft 13,6% in 2016 overgewicht, waarvan 2,7% obesitas. Meisjes van 4 tot en met 11 jaar hebben vaker overgewicht en obesitas dan jongens. Bij de groep 12 tot en met 17 zijn er geen grote verschillen tussen jongens en meisjes. (Bron rijksoverheid). Meer dan de helft van de Nederlandse volwassen en 1 op de 7 kinderen kampt met overgewicht. Daarom is het voor iedereen van belang om meer te weten over de oorzaken en gevolgen.  Want overgewicht is naast een persoonlijk probleem inmiddels ook een maatschappelijk probleem. Om burgers te laten begrijpen waar overgewicht en obesitas door worden veroorzaakt, is het noodzaak om de hoogrisico-doelgroepen preventief voor te lichten over welke factoren er allemaal een rol spelen. Pas na het begrijpen van overgewicht kan men de juiste stappen zetten om het ontwikkelen van obesitas een halt toe te roepen. Leefstijl en gedragsverandering begint bij preventie.

Doel:

SVG legt de nadruk tijdens de themabijeenkomsten op bewustwording van deelnemers van de risico’s en gevolgen van overgewicht op de gezondheid. Het hebben van overgewicht hangt van samen met het ontwikkelen van een chronische ziektebeelden.

Tijdsinvestering:

Lestijden variëren van 1 uur tot 2,5 uur. De lessen worden verzorgd door de Stichting Voorlichters gezondheid. De docent is aanwezig in de klas maar geeft zelf geen les.

Uitvoering door:

gezondheidsvoorlichter

Aansluiting bij methode:

Gezondheidsbevordering op het gebied leefstijl en gezonde voeding.

Opmerkingen:

Lessen worden op maat gemaakt voor de leeftijd en populatie van de school. Heeft u specifieke vraagstukken, dan kunt u dit bespreekbaar maken en ontvangt u een les op maat. De methodiek is gericht op gedragsverandering en gezondheidsvaardigheden. Kinderen worden zelfredzaam gemaakt en kunnen daardoor gezonde keuzes maken. Indien gewenst kan de cursus ook gegeven worden aan ouders in bv de ouderkamer. Binnen de voorlichtingen wordt rekening gehouden met culturele achtergronden en ook culturele eetgewoonten.

[RESERVEER HIER]

[roosters]

<< terug naar het overzicht

 • Stichting Voorlichters Gezondheid
 • Gastles
 • burgerschap, voeding
 • Zorg en Verantwoordelijkheid, Waarnemen en Onderzoeken, Besef, Waardering,
 • groep 1, groep 2, groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8, voortgezet onderwijs
 • op locatie
 • Kerndoelen
  Kerndoel 34: Gezondheid
  Kerndoel 35: Redzaam gedrag
  Kerndoel 37: Waarden en normen
  Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
  Kerndoel 54: Uitdrukken en communiceren
  Kerndoel 57: Leren deelnemen
  Kerndoel 58: Leren samenwerken
3. Goede gezondheid en welzijn
afbeelding