Programma
groep 0

Kunst smaken

Tijdens het bezoek aan het museum staat beleving centraal. Iedereen ervaart een kunstwerk op een andere manier, want: smaken verschillen.

In deze interactieve les worden de leerlingen aangezet tot kritisch denken. Dit doen we aan de hand van leuke opdrachten in het museum. De museumdocent licht verschillende werken uit en gaat het dialoog aan met de leerlingen. Middels de opdrachten in het museum en de persoonlijke interesses gaan de leerlingen zelf aan het werk in het Atelier. Zo worden de leerlingen gestimuleerd om naar hun eigen smaak te kijken, zodat er diverse en persoonlijke creaties ontstaan.

Kenmerken

Type activiteit: Programma

Discipline: Beeldend

Thema:

Leerdoelen: Nederlands, Mens en samenleving, Kunstzinnige oriƫntatie

Periode

Augustus 2023 t/m juli 2024

Locatie

Stedelijk Museum Schiedam

Beschikbaarheid

Boekbaar

Wat?

Samen met een museumdocent bezoeken de leerlingen de tentoonstellingen:

 • Ekstasis In deze tentoonstelling zetten kunstenaars licht, geluid en beweging in om alle zintuigen te activeren. We gaan dit met elkaar ervaren tijdens het museumbezoek. De verschillende installaties laten de jongeren zien dat kunst veel breder is dan alleen schilderkunst
 • Airich is een Afro-Caribische beeldend kunstenaar. Door middel van portretten benadrukt ze het belang van het herontdekken van de zwarte identiteit. Hoe identificeren de leerlingen zichzelf?

Hoe?

We gaan ontdekken wat de kunst smaken zijn van de leerlingen, door met elkaar te filosoferen bij de werken: Waarom spreekt een kunstwerk je aan, en een ander werk weer helemaal niet? Welke emoties wekken dit kunstwerk op? Welke boodschap zal de kunstenaar willen vertellen? Welke functie heeft kunst?

De leerlingen gaan zelf aan het werk in het Atelier. Ze gaan een zelfportret maken gebaseerd op hun favoriete werken in het museum, steekwoorden en interesses.

Extra informatie

 • Kosten:
  • 130,- voor 75 minuten per klas (groepen kleiner dan 15 leerlingen betalen 70,-)
  • 145,- voor 90 minuten per klas (groepen kleiner dan 15 leerlingen betalen 75,-)
 • Tijdsinvestering:
  • Lezen van de leerkrachtinformatiebrief ter voorbereiding op de les.
  • Museumbezoek van 75 tot 90 minuten.
  • Wij vinden het fijn om te horen wat de ervaring van de kinderen en docent was. Daarom ontvangt de docent na afloop een digitale evaluatie.

Vragen over de activiteit?

Neem voor vragen over de activiteit contact op met Stedelijk Museum Schiedam