Excursies
Klas 1 - 6

Babbersmolen

Wil je jouw leerlingen kennis laten maken met een poldermolenaar met zijn gezin van 100 jaar geleden? En ze laten ontdekken hoe zelfredzaam ze toen konden leven zonder electriciteit en wc? Dan ben je bij de Babbersmolen aan het juiste adres. Een uitje naar deze poldermolen uit 1710 biedt een gevarieerde les over cultureel erfgoed, natuur en techniek.

Terug naar de tijd zonder electriciteit en toilet
In de poldermolen vinden de leerlingen, naast een imposant gaand werk met scheprad, een ingerichte molenaarswoning met bedstee, potkachel, voorraadkelder en inpandige waterpomp. Buiten op het 'levend' molenerf ligt o.a. een ouderwetse moestuin, een kippenhok en een 'bleek' voor het drogen van de was uit de teil. Naast de molen op het vlietland lopen de schapen, is er een wilgengriend en een eendenkooi. Zo gebruikte de molenaar en zijn gezin alles in hun omgeving om maar rond te komen. Leerlingen ervaren echt hoe men vroeger bijna zelfvoorzienend leefde.

Malen of natte voeten in de mini-Babberspolder
Naast de molen is een uniek watereducatieproject gerealiseerd: een minipolder met grote en kleine sloten. Deze kunnen de leerlingen met behulp van verschillende handpompen onder water zetten. Als polderinwoners zullen ze daarna met een groot houten scheprad hun polder moeten bemalen om geen natte voeten te krijgen. Het water wordt gespuid in een mini-boezem die een stuk hoger ligt dan de polder. Vervolgens moet het water door een stelsel van keersluizen waarna het weg kan stromen naar de fictieve zee. Dit project laat leerlingen op een interactieve, tastbare manier kennismaken met watermanagement; door de huidige klimaatverandering een bijzonder actueel onderwerp.

LET OP: De combilessen molen/minipolder zijn geschikt voor groepen 1 t/m 8 van het bao en de brugklas van het VO.

De Babbersmolen ligt achter Scholengemeenschap Spieringshoek aan de Poldervaart. Bezoek kan met de fiets tot aan de molen, met de auto vanaf de parkeerplaats bij de Laan van Spieringshoek of via metrostations Nieuwland en Troelstralaan (15 minuten lopen).

P.S. De poldermolen met minipolder en vlietland lenen zich ook uitstekend voor techniek- en aardrijkskundeprojecten en het cultuurlandschap biedt mogelijkheden van milieuonderwijs tot tekenworkshops. Neem met ons contact op voor een alternatieve lesinvulling.

Kenmerken

Type activiteit: Excursies

Discipline: Cultureel erfgoed

Thema: Geschiedenis, Wereldori├â┬źntatie

Periode

05-04-2023 t/m 31-10-2023

Locatie

Babbersmolen

Beschikbaarheid

Boekbaar

Extra informatie

 • Kosten:

  €30,- per bezoek

 • Tijdsinvestering:

  Voorbereiding: optioneel en kan met het vertonen van een klokhuisfilmpje over waterhuishouding.
  Uitvoering: de leerkracht houdt alleen toezicht op haar/zijn leerlingen.
  Verwerking: naar eigen inzicht.

 • Begeleiding nodig: minimaal 2 begeleiders per groep, minimaal 3 bij 30 leerlingen of meer.

Vragen over de activiteit?

Neem voor vragen over de activiteit contact op met Stichting De Schiedamse Molens