Museumparel
groep 3 - 4

Stadsverhalen in miniatuur.

Stedelijk Museum Schiedam

Onder het plein van het museum liggen heel veel schatten. Reis met de kinderen terug in de tijd. De geschiedenis biedt een schat aan verhalen, vaak over unieke mensen die de stad Schiedam maakten tot waar de kinderen nu wonen, spelen en leren. Die verhalen zijn te zien in de tentoonstelling Panorama Schiedam. De kinderen gaan zelf op onderzoek naar die verhalen, maken zelf een verhaal en maken creatieve opdrachten rondom het begrip 'tijd'. Want als schatgraver reis je terug in de tijd. Maar wat is tijd?

Kenmerken

Type activiteit: Programma

Discipline: Beeldend

Thema: Talentontwikkeling, Sociale en emotionele ontwikkeling, Geschiedenis, Wereldoriëntatie

Leerdoelen: Mens en samenleving, Tijd

21e eeuwse vaardigheden: Communiceren, Samenwerken, Sociale en culturele vaardigheden, Creatief denken

Periode

September 2023 t/m juli 2024

Locatie

Stedelijk Museum Schiedam

Beschikbaarheid

Boekbaar

Wat?

Een schat is iets van waarde, iets belangrijks. Omdat het heel oud is. Of uniek. Maar ook de ideeën en idealen van mensen, bijzondere gebeurtenissen of verhalen kunnen uniek en van waarde zijn. In deze interactieve museumles ontdekken kinderen de bijzondere verhalen van Schiedam. Het allereerste huis, de molens en de flatgebouwen. Ook maken ze kennis met het paardje van Kethel, dat ruim 2.000 jaar oud is. Kinderen ontdekken dat geschiedenis om hen heen is.

Hoe?

Na een kennismaking met de museumdocent en een spannend verhaal over Floris V gehoord te hebben, maken de leerlingen in kleine groepjes zelf een verhaal bij een persoon of object in de tentoonstelling. Dat doen ze door goed te kijken en hun fantasie te gebruiken. In het Atelier maken de kinderen creatieve opdrachten rondom het begrip ’tijd’.

De groep wordt in twee kleinere groepen verdeeld, ze krijgen hetzelfde programma maar in een andere volgorde.

Extra informatie

 • Verder nodig:
  • Je ontvangt vooraf een leerkrachtinformatiebrief.
  • Bij het museumbezoek zijn minimaal twee begeleiders van de school aanwezig.
  • Van zowel docenten als ouders vragen wij om actief met de museumles mee te doen.
  • Wij vinden het fijn om te horen wat de ervaring van de kinderen en docent was. Daarom ontvangt de docent na afloop een digitale evaluatie.
 • Tijdsinvestering:
  • Voor bespreken van het museumbezoek met de kinderen.
  • Museumbezoek van 75 minuten.
 • Begeleiding nodig: Ja

Vragen over de activiteit?

Afbeelding Stedelijk Museum Schiedam
Neem voor vragen over de activiteit contact op met Stedelijk Museum Schiedam op 010-2463666 of via educatie@stedelijkmuseumschiedam.nl

Waarom?

Cultuurparels

Het volgen van de leerlijn Cultuurparels waarborgt een brede ontwikkeling cultuureducatie voor de leerlingen van groep 1 t/m 8. De uitvoering van de Cultuurparels vindt plaats in opdracht van de schoolbesturen. Zij staan garant voor het budget van 10 euro per leerling per jaar. De programma’s van de Cultuurparels zijn samen met de instellingen en scholen ontwikkeld. Door de Cultuurparels te volgen, bezoekt elke bouw eenmaal elke culturele instelling in de stad en is ook de doorgaande leerlijn Brandersstad voor alle leerlingen van Schiedam gewaarborgd.