Museumparel
groep 3 - 8

Tekenaars!

Stedelijk Museum Schiedam

Tekenen, tekenen, tekenen. Sommige kunstenaars doen niets liever. Kinderen trouwens vaak ook. Maar wat is tekenen eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk voor kunstenaars? Een programma vol actieve opdrachten. Als je goed kijkt zie je ineens overal tekeningen. En in allerlei verschillende vormen en maten. Gemaakt met potlood, handen en voeten, pingpongballen en auto’s. Kunstenaars tekenen overal mee. Tijdens de museumles wordt er ook veel zelf getekend. Met potlood in een speciaal tekenboekje maar ook met hele andere materialen. Met de bovenbouw wordt er dieper ingegaan op het technische aspect van verhoudingen in een tekening.

Kenmerken

Type activiteit: Programma

Discipline: Beeldend

Thema: Talentontwikkeling, Sociale en emotionele ontwikkeling

Leerdoelen: Nederlands, Kunstzinnige oriëntatie

21e eeuwse vaardigheden: Communiceren, Samenwerken, Sociale en culturele vaardigheden, Kritisch denken, Creatief denken

Periode

22 augustus 2023 t/m 12 juli 2024

Locatie

Stedelijk Museum Schiedam

Beschikbaarheid

Boekbaar

Hoe?

In twee groepen gaan de leerlingen samen met de museumdocent het museum en het Atelier in. En ontdekken door het maken van korte opdrachten steeds meer over tekenen en tekeningen. Zelfs op de grote ramen van het Atelier wordt flink geoefend. Hoe teken je iets ruimtelijks op een plat vlak?

Extra informatie

 • Verder nodig:
  • Je ontvangt vooraf een leerkrachtinformatiebrief.
  • Bij het museumbezoek zijn minimaal twee begeleiders van de school aanwezig.
  • Van zowel docenten als ouders vragen wij om actief met de museumles mee te doen.
  • Wij vinden het fijn om te horen wat de ervaring van de kinderen en docent was. Daarom ontvangt de docent na afloop een digitale evaluatie.
 • Tijdsinvestering:
  • Voor bespreken van het museumbezoek met de kinderen.
  • Museumbezoek van 90 minuten.
 • Begeleiding nodig: Ja

Vragen over de activiteit?

Afbeelding Stedelijk Museum Schiedam
Neem voor vragen over de activiteit contact op met Stedelijk Museum Schiedam op 010-2463666 of via educatie@stedelijkmuseumschiedam.nl

Waarom?

Cultuurparels

Het volgen van de leerlijn Cultuurparels waarborgt een brede ontwikkeling cultuureducatie voor de leerlingen van groep 1 t/m 8. De uitvoering van de Cultuurparels vindt plaats in opdracht van de schoolbesturen. Zij staan garant voor het budget van 10 euro per leerling per jaar. De programma’s van de Cultuurparels zijn samen met de instellingen en scholen ontwikkeld. Door de Cultuurparels te volgen, bezoekt elke bouw eenmaal elke culturele instelling in de stad en is ook de doorgaande leerlijn Brandersstad voor alle leerlingen van Schiedam gewaarborgd.