Erfgoedparel (overig)
groep 7 - 8

Grootmoederstijd

Nationaal Cooperatie Museum Schiedam

In het Nationaal Cooperatie Museum kun je zien hoe de mensen in de tijd van je (over)grootmoeder en (over)grootvader leefden. Bij binnenkomst in het museum stap je eerst binnen in een ouderwetse winkel met producten van vroeger. Achter de winkel is een huiskamer in de stijl van begin twintigste eeuw met een bedstee en een poepdoos. Verder zijn er allerlei voorwerpen te zien, die te maken hebben met het leven van toen. Ook is er een werkkamer, die is ingericht met kantoorartikelen uit dezelfde periode. Op de eerste etage wordt de geschiedenis van de verbruikscooperaties getoond.

Kenmerken

Type activiteit: Excursies

Discipline: Erfgoed brandersstad

Thema: Geschiedenis

21e eeuwse vaardigheden: Samenwerken

Periode

van september tot eind april

Locatie

Museum

Beschikbaarheid

Boekbaar

Wat?

Tijdens het bezoek aan ons museum worden de kinderen rondgeleid in het museum. Ze kunnen 'proeven' aan het leven in het begin van de 20e eeuw. Ook wordt uitgelegd wat cooperaties waren en zijn. Waarom is samenwerking belangrijk, vroeger en nu?

Hoe?

Lesbrief.
Rondleiding in het museum.
Voorbereiding via website museum onder geschiedenis.

Extra informatie

  • Tijdsinvestering:

    Bezoek aan het museum duurt 60 minuten.

    Tijdsbesteding ter voorbereiding op het bezoek is aan de leerkracht zelf.

  • Begeleiding nodig: minimaal 2 personen
  • Opmerkingen:

    Het is mogelijk om ook buiten de gestelde periode een bezoek te brengen aan het museum. Hiervoor wel vooraf even contact opnemen met ons, graag per mail.

Vragen over de activiteit?

Afbeelding Nationaal Cooperatie Museum Schiedam
Neem voor vragen over de activiteit contact op met Nationaal Cooperatie Museum Schiedam op 010 4270920 of via nationaal-coop-museum@hetnet.nl

Waarom?

Cultuurparels

Het volgen van de leerlijn Cultuurparels waarborgt een brede ontwikkeling cultuureducatie voor de leerlingen van groep 1 t/m 8. De uitvoering van de Cultuurparels vindt plaats in opdracht van de schoolbesturen. Zij staan garant voor het budget van 10 euro per leerling per jaar. De programma’s van de Cultuurparels zijn samen met de instellingen en scholen ontwikkeld. Door de Cultuurparels te volgen, bezoekt elke bouw eenmaal elke culturele instelling in de stad en is ook de doorgaande leerlijn Brandersstad voor alle leerlingen van Schiedam gewaarborgd.