Museumparel
groep 7 - 8

Kunst Smaken

Stedelijk Museum Schiedam

Gek, mooi, stil of ingewikkeld. Tijdens het bezoek aan het museum staat beleving centraal. Iedereen ervaart een kunstwerk op een andere manier, want: smaken verschillen. In deze interactieve les kijken kinderen naar kunst, zichzelf en leren zo ook over de ander. Met leuke opdrachten in het museum en gesprekken over de kunstwerken van tentoonstellingen die op dat moment in het museum te zien zijn. Waarom spreekt een kunstwerk je aan, en een ander werk weer helemaal niet? Moet een kunstwerk mooi zijn? Welke functie heeft kunst? Een programma van filosofische gesprekken, samenwerken en een persoonlijke creatieve opdracht.

Kenmerken

Type activiteit: Programma

Discipline: Beeldend

Thema:

Leerdoelen: Nederlands, Mens en samenleving, Kunstzinnige oriëntatie

21e eeuwse vaardigheden: Communiceren, Samenwerken, Sociale en culturele vaardigheden, Zelfregulering, Kritisch denken, Creatief denken

Periode

augustus 2023 t/m juli 2024

Locatie

Stedelijk Museum Schiedam

Beschikbaarheid

Boekbaar

Hoe?

De museumles start gezamenlijk met een kennismaking van de kinderen en museumdocenten. Daarna gaat de groep in twee kleine groepen aan het werk in het Atelier en het museum. Een interactieve rondleiding wordt afgewisseld met actieve en creatieve opdrachten. Het resultaat is een zelfportret wat niet hoeft te lijken maar toch helemaal jou is. De groepen doen dezelfde activiteiten maar in een andere volgorde.

Extra informatie

 • Verder nodig:
  • Je ontvangt vooraf een leerkrachtinformatiebrief.
  • Bij het museumbezoek zijn minimaal twee begeleiders van de school aanwezig.
  • Van zowel docenten als ouders vragen wij om actief met de museumles mee te doen.
  • Wij vinden het fijn om te horen wat de ervaring van de kinderen en docent was. Daarom ontvangt de docent na afloop een digitale evaluatie.
 • Tijdsinvestering:
  • Voor bespreken van het museumbezoek met de kinderen.
  • Museumbezoek van 90 minuten.

Vragen over de activiteit?

Afbeelding Stedelijk Museum Schiedam
Neem voor vragen over de activiteit contact op met Stedelijk Museum Schiedam op 010-2463666 of via educatie@stedelijkmuseumschiedam.nl

Waarom?

Cultuurparels

Het volgen van de leerlijn Cultuurparels waarborgt een brede ontwikkeling cultuureducatie voor de leerlingen van groep 1 t/m 8. De uitvoering van de Cultuurparels vindt plaats in opdracht van de schoolbesturen. Zij staan garant voor het budget van 10 euro per leerling per jaar. De programma’s van de Cultuurparels zijn samen met de instellingen en scholen ontwikkeld. Door de Cultuurparels te volgen, bezoekt elke bouw eenmaal elke culturele instelling in de stad en is ook de doorgaande leerlijn Brandersstad voor alle leerlingen van Schiedam gewaarborgd.