Museumparel
groep 1 - 2

Puntenpakken

Stedelijk Museum Schiedam

Tijdens het museumbezoek raken kinderen vertrouwd met het museum, kunst en kunstenaars. Er is daarbij alle ruimte om vrij te denken. Het onderscheid tussen goed en fout bestaat in deze lessen niet. En dat verbindt kinderen: iedereen kan mee doen. Deze les draait om punten. De leerlingen bekijken wat een punt is, zoeken punten in kunstwerken én daarbuiten en schilderen zelf de allermooiste punten in allerlei kleuren.

Deze les gaat uit van de nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht van kinderen. De les draagt bij aan taalontwikkeling en zet kinderen in hun kracht.

Kenmerken

Type activiteit: Programma

Discipline: Beeldend

Thema:

Leerdoelen: Nederlands, Rekenen/wiskunde, Kunstzinnige oriëntatie

21e eeuwse vaardigheden: Communiceren, Sociale en culturele vaardigheden, Probleemoplossend vermogen, Kritisch denken, Creatief denken

Periode

augustus 2023 t/m juli 2024

Locatie

Stedelijk Museum Schiedam

Beschikbaarheid

Boekbaar

Wat?

De les begint in het atelier van het museum met een gezamenlijk onderzoek aan de hand van beelden en filosofische vragen. In twee groepen bezoeken kinderen samen met een museumdocent de museumzalen. Elk kunstwerk wordt vanuit het perspectief van de punt behandeld. In het atelier gebruiken de kinderen hun inspiratie uit de inleiding om hun eigen ideale punt te scheppen. Als deze punt kon praten welk verhaal zou hij dan over zichzelf vertellen?

Hoe?

Deze les is speciaal voor het museum ontwikkeld door kunstenaar Wolf Brinkman. Volgens Brinkman hebben kinderen de geweldige gave om iets te creëren uit niets. Die gave komt voort uit verbeelding. Taal en meetkunde ziet Brinkman als gereedschappen die kinderen nodig hebben om te kunnen leren over concepten. In zijn lessen ligt de focus op het leren gebruiken van die gereedschappen om vanuit verbeelding te komen tot een creatief proces.

Extra informatie

 • Verder nodig:
  • Je ontvangt vooraf een leerkrachtinformatiebrief.
  • Bij het museumbezoek is er minimaal 1 begeleider per 6 kinderen van de school aanwezig.
  • Van zowel docenten als ouders vragen wij om actief met de museumles mee te doen.
  • Wij vinden het fijn om te horen wat de ervaring van de kinderen en docent was. Daarom ontvangt de docent na afloop een digitale evaluatie.
 • Tijdsinvestering:
  • Voor bespreken van het museumbezoek met de kinderen.
  • Museumbezoek van 75 minuten.

Vragen over de activiteit?

Afbeelding Stedelijk Museum Schiedam
Neem voor vragen over de activiteit contact op met Stedelijk Museum Schiedam op 010-2463666 of via educatie@stedelijkmuseumschiedam.nl

Waarom?

Cultuurparels

Het volgen van de leerlijn Cultuurparels waarborgt een brede ontwikkeling cultuureducatie voor de leerlingen van groep 1 t/m 8. De uitvoering van de Cultuurparels vindt plaats in opdracht van de schoolbesturen. Zij staan garant voor het budget van 10 euro per leerling per jaar. De programma’s van de Cultuurparels zijn samen met de instellingen en scholen ontwikkeld. Door de Cultuurparels te volgen, bezoekt elke bouw eenmaal elke culturele instelling in de stad en is ook de doorgaande leerlijn Brandersstad voor alle leerlingen van Schiedam gewaarborgd.