Museumparel
groep 1 - 2

Lijnentrekkers en vlakkenvullers

Stedelijk Museum Schiedam

Kleuters houden van verhalen en ontdekkingen. Welke vormen en verhalen ontdek jij in de vlakken? De kinderen zoeken en benoemen punten, lijnen en vlakken in het museum en tekenen in het Atelier een toevalsdier met behulp van, jawel, punten, lijnen en vlakken.

Deze les gaat uit van de nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht van kinderen. De les draagt bij aan taalontwikkeling en zet kinderen in hun kracht.

Kenmerken

Type activiteit: Programma

Discipline: Beeldend

Thema:

Leerdoelen: Nederlands, Rekenen/wiskunde, Kunstzinnige oriëntatie

21e eeuwse vaardigheden: Communiceren, Samenwerken, Probleemoplossend vermogen, Kritisch denken, Creatief denken

Periode

augustus 2023 t/m juli 2024

Locatie

Stedelijk Museum Schiedam

Beschikbaarheid

Boekbaar

Wat?

De les begint in het atelier van het museum met een gezamenlijk onderzoek aan de hand van beelden en filosofische vragen. Kan je vlakken maken zonder punten en lijnen? Hoe verschillen punten, lijnen en vlakken van elkaar? In twee groepen bezoeken kinderen samen met een museumdocent de museumzalen. In het Atelier zetten kinderen willekeurig punten op papier. Ze onderzoeken welke lijnen en vlakken ze kunnen maken. En welke betekenisvolle dingen ze hierin zien.

Hoe?

Deze les is speciaal voor het museum ontwikkeld door kunstenaar Wolf Brinkman. Volgens Brinkman hebben kinderen de geweldige gave om iets te creëren uit niets. Die gave komt voort uit verbeelding. Taal en meetkunde ziet Brinkman als gereedschappen die kinderen nodig hebben om te kunnen leren over concepten. In zijn lessen ligt de focus op het leren gebruiken van die gereedschappen om vanuit verbeelding te komen tot een creatief proces.

Extra informatie

 • Verder nodig:
  • Je ontvangt vooraf een leerkrachtinformatiebrief.
  • Bij het museumbezoek is er minimaal 1 begeleider per 6 kinderen van de school aanwezig.
  • Van zowel docenten als ouders vragen wij om actief met de museumles mee te doen.
  • Wij vinden het fijn om te horen wat de ervaring van de kinderen en docent was. Daarom ontvangt de docent na afloop een digitale evaluatie.
 • Tijdsinvestering:
  • Voor bespreken van het museumbezoek met de kinderen.
  • Museumbezoek van 75 minuten.

Vragen over de activiteit?

Afbeelding Stedelijk Museum Schiedam
Neem voor vragen over de activiteit contact op met Stedelijk Museum Schiedam op 010-2463666 of via educatie@stedelijkmuseumschiedam.nl

Waarom?

Cultuurparels

Het volgen van de leerlijn Cultuurparels waarborgt een brede ontwikkeling cultuureducatie voor de leerlingen van groep 1 t/m 8. De uitvoering van de Cultuurparels vindt plaats in opdracht van de schoolbesturen. Zij staan garant voor het budget van 10 euro per leerling per jaar. De programma’s van de Cultuurparels zijn samen met de instellingen en scholen ontwikkeld. Door de Cultuurparels te volgen, bezoekt elke bouw eenmaal elke culturele instelling in de stad en is ook de doorgaande leerlijn Brandersstad voor alle leerlingen van Schiedam gewaarborgd.