Museumparel
groep 7 - 8

Stadsverhalen

Stedelijk Museum Schiedam

In het Panorama Schiedam zie je niet zomaar een overzicht van de stadsgeschiedenis, maar de verhalen van Schiedammers van over de hele wereld. Mensen zoals jij en ik. Samen maken zij de stad. De leerlingen onderzoeken in groepjes de relatie tussen unieke verhalen en thema’s als ‘wonen met het water’, ‘armoede en emancipatie’. Onderwerpen die belangrijk zijn in de ontwikkeling van de stad in een bepaalde periode, maar nog steeds – of weer – actueel zijn. In het Atelier maken de kinderen gezamenlijk een panorama of plattegrond van hun buurt compleet met unieke en vaak onzichtbare verhalen.

Kenmerken

Type activiteit: Programma

Discipline: Beeldend

Thema:

Leerdoelen: Nederlands, Mens en samenleving, Tijd, Kunstzinnige oriëntatie

21e eeuwse vaardigheden: Communiceren, Samenwerken, Sociale en culturele vaardigheden, Creatief denken, Informatievaardigheden

Periode

augustus 2023 t/m juli 2024

Locatie

Beschikbaarheid

Boekbaar

Hoe?

De les start met het verhaal van jullie groep en school. Wie zijn jullie? En wat betekent de stad Schiedam voor jou? In de tentoonstelling onderzoeken en pitchen de kinderen in groepjes onderwerpen die belangrijk zijn in de ontwikkeling van de stad, maar nog steeds actueel zijn. In het Atelier maken ze gezamenlijk een panorama van hun wijk. De groep wordt in twee kleinere groepen verdeeld, ze krijgen hetzelfde programma maar in een andere volgorde.

Extra informatie

 • Verder nodig:
  • Je ontvangt vooraf een leerkrachtinformatiebrief.
  • Bij het museumbezoek zijn minimaal twee begeleiders van de school aanwezig.
  • Van zowel docenten als ouders vragen wij om actief met de museumles mee te doen.
  • Wij vinden het fijn om te horen wat de ervaring van de kinderen en docent was. Daarom ontvangt de docent na afloop een digitale evaluatie.
 • Tijdsinvestering:
  • Voor bespreken van het museumbezoek met de kinderen.
  • Museumbezoek van 90 minuten.

Vragen over de activiteit?

Afbeelding Stedelijk Museum Schiedam
Neem voor vragen over de activiteit contact op met Stedelijk Museum Schiedam op 010-2463666 of via educatie@stedelijkmuseumschiedam.nl

Waarom?

Cultuurparels

Het volgen van de leerlijn Cultuurparels waarborgt een brede ontwikkeling cultuureducatie voor de leerlingen van groep 1 t/m 8. De uitvoering van de Cultuurparels vindt plaats in opdracht van de schoolbesturen. Zij staan garant voor het budget van 10 euro per leerling per jaar. De programma’s van de Cultuurparels zijn samen met de instellingen en scholen ontwikkeld. Door de Cultuurparels te volgen, bezoekt elke bouw eenmaal elke culturele instelling in de stad en is ook de doorgaande leerlijn Brandersstad voor alle leerlingen van Schiedam gewaarborgd.