Taalparel
groep 5 - 6

Literatuurparel: MakeyMakey en de Haiku (groep 5/6)

Bibliotheek Schiedam

De kinderen schrijven een haiku. Dan bedenken ze, na instructie, een manier om via de uitvinders-kit MakeyMakey hun haiku op het digibord te krijgen. Ze sluiten daarvoor een stroomkring door elkaar volgens een afgesproken volgorde op verschillende manieren aan te raken.

Kenmerken

Type activiteit: Themalessen

Discipline: Literatuur

Thema: Talentontwikkeling

Leerdoelen: Nederlands, Natuur en techniek, Kunstzinnige oriëntatie

21e eeuwse vaardigheden: Communiceren, Samenwerken, Creatief denken, Probleem oplossen, Computational thinking, Ict-basisvaardigheden

Periode

Hele schooljaar (2023-2024)

Locatie

Op school

Beschikbaarheid

Boekbaar

Wat?

Het programma bestaat uit twee lessen.

In de eerste les draait het om de dichtvorm haiku. Kinderen krijgen voorbeelden te zien en ontdekken volgens welke regels de haiku wordt geschreven. Aan het eind van de les hebben ze zelf in tweetallen een haiku geschreven.

In de tweede les maken de kinderen kennis met de MakeyMakey. Via de MakeyMakey kun je een computer aansturen. Door de stroomkring te sluiten zorg je er bijvoorbeeld voor dat een bepaalde toets wordt ingedrukt. De kinderen vormen zelf een stroomkring die aan kan (door elkaar aan te raken) en uit (door elkaar niet aan te raken). Ze bedenken een reeks aanrakingen, en daarmee sturen ze de PowerPointpresentatie aan waarin hun haiku verschijnt.

Hoe?

Klassikaal, op school

Extra informatie

 • Verder nodig:

  Overzichtelijke handleiding en alle benodigde materialen worden geleverd door de Bibliotheek Schiedam. Met uitzondering van een laptop of pc per tweetal, om de haiku in PowerPoint te zetten.

 • Tijdsinvestering:

  Les 1: 45 minuten

  Les 2: 60 minuten

 • Opmerkingen:

  Voorafgaand aan de lessenserie geeft de onderwijsspecialist van de Bibliotheek Schiedam per school een introductie op de lessen van 30 minuten.

Vragen over de activiteit?

Afbeelding Bibliotheek Schiedam
Neem voor vragen over de activiteit contact op met Bibliotheek Schiedam op 010-7146352 of via educatie@debibliotheekschiedam.nl

Waarom?

Cultuurparels

Het volgen van de leerlijn Cultuurparels waarborgt een brede ontwikkeling cultuureducatie voor de leerlingen van groep 1 t/m 8. De uitvoering van de Cultuurparels vindt plaats in opdracht van de schoolbesturen. Zij staan garant voor het budget van 10 euro per leerling per jaar. De programma’s van de Cultuurparels zijn samen met de instellingen en scholen ontwikkeld. Door de Cultuurparels te volgen, bezoekt elke bouw eenmaal elke culturele instelling in de stad en is ook de doorgaande leerlijn Brandersstad voor alle leerlingen van Schiedam gewaarborgd.