Erfgoedparel (Brandersstad)
groep 7 - 8

Branders en Borrels

Gemeentearchief Schiedam

Het bezoek aan het archief bestaat uit verschillende onderdelen. Het begint met een interactief toneelstuk waarin de leerlingen zelf deelnemen. Hier stappen ze het brandersverleden van Schiedam in.

Daarna nemen ze een kijkje in het depot waar ze bijzondere archiefstukken lezen en bespreken. Vervolgens leren de leerlingen zelf zoeken naar foto’s en historische kranten op de computer. Zo vinden ze foto's en informatie van hun eigen school, straat of vereniging.

Kenmerken

Type activiteit: Excursies

Discipline: Cultureel erfgoed

Thema: Geschiedenis, Wereldoriëntatie, Burgerschap

21e eeuwse vaardigheden: Probleemoplossend vermogen, Ict-basisvaardigheden

Periode

Boeken kan het hele schooljaar, m.u.v. september en december.

Locatie

Gemeentearchief Schiedam

Beschikbaarheid

Boekbaar

Wat?

De leerlingen leren dmv de voorbereidingsles en de excursie in 3 delen: theaterstuk, depotbezoek en zelf zoeken in foto's en kranten.

Schiedam Brandersstad = Jouw Stad! is een samenwerking met de Fluisterboot, Museummolen De Walvisch, het Jenevermuseum en het Gemeentearchief Schiedam.

De leerlingen leren over de brandersgeschiedenis van Schiedam en worden SCHIEDAMbassadeurs van de stad.

Hoe?

toneelstuk
bespreken archiefstukken
zoeken met de computer naar foto's en in kranten

Extra informatie

 • Verder nodig:

  De voorbereidingsles wordt door de eigen leerkracht gegeven adhv de website SchiedamBrandersstad.

  http://www.schiedambrandersstad.nl/

  kies Gemeentearchief

  Eventueel uitbreiden met film over geschiedenis van Schiedam (Historische Atlas van Schiedam) van 12 minuten.

 • Tijdsinvestering:

  120 minuten.
  De leerkracht geeft voorafgaand aan de excursie een voorbereidende les in de klas van ca. 30 minuten. Eventueel uitbreiden met film over geschiedenis van Schiedam (12 min.)

  http://www.schiedambrandersstad.nl/ kies Gemeentearchief

 • Begeleiding nodig: minimaal 2 begeleiders
 • Opmerkingen:

  Dit is de laatste excursie in het erfgoedproject SchiedamBrandersstad. Als de klas bij de Fluisterboot, MuseumMolen, Jenevermuseum en het Gemeentearchief is geweest dan krijgen de leerlingen een certificaat en zijn ze SCHIEDAMbassadeur van Schiedam.

Vragen over de activiteit?

Afbeelding Gemeentearchief Schiedam
Neem voor vragen over de activiteit contact op met Gemeentearchief Schiedam op 010-219 1943 of via c.nieuwendijk@schiedam.nl

Waarom?

Cultuurparels

Het volgen van de leerlijn Cultuurparels waarborgt een brede ontwikkeling cultuureducatie voor de leerlingen van groep 1 t/m 8. De uitvoering van de Cultuurparels vindt plaats in opdracht van de schoolbesturen. Zij staan garant voor het budget van 10 euro per leerling per jaar. De programma’s van de Cultuurparels zijn samen met de instellingen en scholen ontwikkeld. Door de Cultuurparels te volgen, bezoekt elke bouw eenmaal elke culturele instelling in de stad en is ook de doorgaande leerlijn Brandersstad voor alle leerlingen van Schiedam gewaarborgd.