Erfgoedparel (Brandersstad)
groep 4 - 8

Het Lab van Melchers

Nationaal Jenevermuseum Schiedam

In het hart van Schiedam vond men ooit de Locomotief: de branderij van meneer Melchers. Hier maakte hij drankjes die heel de wereld over gingen! Maar dat kan hij niet alleen ... Helpen jullie de ingrediënten te vinden?

Tijdens de museumles ’Het Lab van Melchers’ maken leerlingen op een actieve en speelse manier kennis met hun branderserfgoed. Door in het museum op zoek te gaan naar de ingrediënten, leren zij daarnaast over aardrijkskunde, geschiedenis en rekenen.

Kenmerken

Type activiteit: Themalessen

Discipline: Cultureel erfgoed

Thema: Sociale en emotionele ontwikkeling, Geschiedenis

Leerdoelen: Rekenen/wiskunde, Mens en samenleving

21e eeuwse vaardigheden: Samenwerken, Sociale en culturele vaardigheden, Probleemoplossend vermogen, Creatief denken

Periode

september t/m juli

Locatie

Nationaal Jenevermuseum

Tijdinvestering

60 minuten

Beschikbaarheid

Boekbaar

Wat?

Schiedam Brandersstad = Jouw Stad! is een samenwerking met de Fluisterboot, Museummolen De Walvisch, het Jenevermuseum en het Gemeentearchief Schiedam.


Hoe?

De leerlingen krijgen per groepje een werkblad: elk groepje gaat op zoek naar de ingrediënten die het best passen bij het werelddeel dat op hun werkblad staat. Hierop staat een aantal vragen en opdrachten, die zij door het museum heen zelfstandig moeten zoeken en vervullen.

Extra informatie

  • Tijdsinvestering:

    De excursie in het museum zal ongeveer 1 uur duren.

    Ter voorbereiding op de excursie kan de leerkracht een voorbereidende les in de klas (ca. 30 minuten) geven. In deze les wordt verteld wat de kinderen vorig jaar hebben geleerd tijdens hun excursie aan Museummolen de Walvisch en wat ze in de komende excursie gaan beleven in het Jenevermuseum. Zie hiervoor http://www.schiedambrandersstad.nl/ en kies Jenevermuseum.

  • Opmerkingen:

    Schiedam Brandersstad = Jouw Stad! is een erfgoedproject. Als de klas ook bij de
    Fluisterboot, Museummolen De Walvisch en het Gemeentearchief is geweest krijgen de leerlingen een certificaat. Het is niet verplicht om het hele erfgoedproject te doorlopen.

Vragen over de activiteit?

Afbeelding Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Neem voor vragen over de activiteit contact op met Nationaal Jenevermuseum Schiedam op 010-2469676 of via educatie@jenevermuseum.nl

Waarom?

Cultuurparels

Het volgen van de leerlijn Cultuurparels waarborgt een brede ontwikkeling cultuureducatie voor de leerlingen van groep 1 t/m 8. De uitvoering van de Cultuurparels vindt plaats in opdracht van de schoolbesturen. Zij staan garant voor het budget van 10 euro per leerling per jaar. De programma’s van de Cultuurparels zijn samen met de instellingen en scholen ontwikkeld. Door de Cultuurparels te volgen, bezoekt elke bouw eenmaal elke culturele instelling in de stad en is ook de doorgaande leerlijn Brandersstad voor alle leerlingen van Schiedam gewaarborgd.