Excursie
groep 5 - 7

Schaap en Natuur

Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland

Met de klas de weilanden in, lopend tussen de schapen kom je van alles te weten over schapen en over het hoeden van een schaapskudde:

Wat eet een schaap? Hoe werken herder en hond samen om de schapen bij elkaar te houden? Hoe heet een moederschaap? Hoeveel lammetjes krijgt een schaap? Wat is een paplam? Hoe lang is een schaap drachtig? Wat kun je allemaal doen met wol?
De groep gaat niet alleen op stap met de herder, zijn hond en de kudde, maar leert ook hoe je de schapen veilig op de goede plek kunt krijgen. Als je samenwerkt doe je hetzelfde als de herder en de hond; een kudde schapen hoeden.

Kenmerken

Type activiteit: Excursie

Thema: Biodiversiteit, Burgerschap, Dieren, Landschap, Natuur, Planten

Leerdoelen:

Kinderen laten ontdekken wat de inzet van een kudde schapen kan betekenen voor het behoud van de natuur

Duurzame ontwikkelingsdoelen:
15. Leven op het land

Periode

april t/m oktober

Locatie

Boerderij Adrianushoeve

Beschikbaarheid

Boekbaar

Kosten

De les kan gratis worden aangeboden via een subsidieregeling. Bij niet verschijnen wordt echter €50 in rekening gebracht.

Extra informatie

 • Verder nodig:

  Zorg voor voldoende begeleiders (1 begeleider per 4 á 5 kinderen) vanuit school tijdens de excursie. Zorg voor kleding die vuil mag worden en is afgestemd op het weer. Graag lange broek, laarzen of dichte (oude) schoenen, er staan vaak distels in het weiland.

  Meer informatie: Lucia Visser: 0614938632

  email: <schaapskuddemd@gmail.com>

  Route schapenboerderij

 • Tijdsinvestering:

  Het bezoek aan de Schaapskudde duurt ongeveer 2 uur; één uur met de herder, hond en kudde op pad, één uur educatief spel. In principe zijn de lessen van 09.30 – 11.30 uur.

 • Opmerkingen:

  De lessen zijn volledig gratis om aan deel te nemen. Let op: Bij absentie (meer dan twee lessen missen zonder geldige opgaaf van reden) brengen wij een boete van 15 euro in rekening. Dit om spookinschrijvingen te voorkomen.

 • Uitvoering door: herder, educatiebegeleider

Vragen over de activiteit?

Neem voor vragen over de activiteit contact op met Stichting Schaapskudde Vockestaert

Media