Excursie
groep 1 - 8

Babbersmolen

Wil je jouw leerlingen kennis laten maken met de Nederlandse waterhuishouding? Of met het zelfredzame leven van een poldermolenaar met zijn gezin van 100 jaar geleden? Dan ben je bij de Babbersmolen aan het juiste adres. Een uitje naar deze poldermolen uit 1710 biedt een gevarieerde les over cultureel erfgoed, natuur en techniek.

Terug naar de tijd zonder electriciteit en toilet
In de molen vinden de leerlingen, naast een imposant gaand werk met scheprad, een ingerichte molenaarswoning met bedstee, potkachel, voorraadkelder en inpandige waterpomp. Buiten op het 'levend' molenerf ligt o.a. een ouderwetse moestuin, een kippenhok en een 'bleek' voor het drogen van de was uit de teil. Naast de molen op het vlietland lopen de schapen, is er een wilgengriend en een eendenkooi. Zo gebruikte de molenaar en zijn gezin alles in hun omgeving om maar rond te komen. Leerlingen ervaren echt hoe men vroeger bijna zelfvoorzienend leefde.

Malen of natte voeten in de mini-Babberspolder
Naast de molen is een ook uniek watereducatieproject gerealiseerd. Een mini-polder met grote en kleine sloten kan met behulp van verschillende handpompen onder water worden gezet. De leerlingen zullen als polderinwoners met een groot houten scheprad hun polder moeten bemalen om geen natte voeten te krijgen. Het water wordt gespuid in een mini-boezem die een stuk hoger ligt dan de polder. Vervolgens moet het water door een stelsel van keersluizen waarna het weg kan stromen naar de fictieve zee. Dit project laat leerlingen op een interactieve, tastbare manier kennismaken met watermanagement; door de huidige klimaatverandering een bijzonder actueel onderwerp.

LET OP: De combilessen molen/mini-polder zijn geschikt voor groepen 1 t/m 8 van het bao en de brugklas van het VO.

De Babbersmolen ligt achter Scholengemeenschap Spieringshoek aan de Poldervaart. Bezoek kan met de fiets tot aan de molen, met de auto vanaf de parkeerplaats bij de Laan van Spieringshoek of via metrostations Nieuwland en Troelstralaan (15 minuten lopen).

P.S. De poldermolen met mini-polder en vlietland lenen zich ook uitstekend voor techniek- en aardrijkskundeprojecten en het cultuurlandschap biedt mogelijkheden van milieuonderwijs tot tekenworkshops. Neem met ons contact op voor een alternatieve lesinvulling.

Kenmerken

Type activiteit: Excursie

Thema: Biodiversiteit, Dieren, Duurzaamheid, Energie, Klimaat, Landschap, Milieu, Natuur, Planten, Techniek, Voeding, Water

Duurzame ontwikkelingsdoelen:
6. Schoon water en sanitair13. Klimaatactie14. Leven in het water

Locatie

Babbersmolen

Tijdinvestering

90 minuten

Beschikbaarheid

Boekbaar

Kosten

€30,-

Extra informatie

 • Verder nodig:

  Kinderen kunnen natte voeten krijgen in de mini-polder. Waterdichte schoenen/laarzen zijn gewenst. Een groot deel van de excursie is in de open lucht. Warme en waterdichte kleding kunnen noodzakelijk zijn.

  LET OP: ook als het regent gaat de les door. Bij annulering binnen 3 werkdagen of niet op komen dagen zullen de boekingkosten in rekening worden gebracht.

 • Tijdsinvestering:

  Een bezoek duurt tussen de 1,5 en 2 uur. Wij kunnen in de ochtend en de middag één groep ontvangen. Starttijden kunnen op verzoek van de school worden aangepast b.v. vanwege een continurooster. Geef dat ajb tijdig door.

 • Opmerkingen:

  De lessen zijn volledig gratis om aan deel te nemen. Let op: Bij absentie (meer dan twee lessen missen zonder geldige opgaaf van reden) brengen wij een boete van 15 euro in rekening. Dit om spookinschrijvingen te voorkomen.

Vragen over de activiteit?

Neem voor vragen over de activiteit contact op met Stichting De Schiedamse Molens