Gastles
groep 1 - 8

Overgewicht en Obesitas

Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud heeft 13,6% in 2016 overgewicht, waarvan 2,7% obesitas. Meisjes van 4 tot en met 11 jaar hebben vaker overgewicht en obesitas dan jongens. Bij de groep 12 tot en met 17 zijn er geen grote verschillen tussen jongens en meisjes. (Bron rijksoverheid). Meer dan de helft van de Nederlandse volwassen en 1 op de 7 kinderen kampt met overgewicht. Daarom is het voor iedereen van belang om meer te weten over de oorzaken en gevolgen. Want overgewicht is naast een persoonlijk probleem inmiddels ook een maatschappelijk probleem. Om burgers te laten begrijpen waar overgewicht en obesitas door worden veroorzaakt, is het noodzaak om de hoogrisico-doelgroepen preventief voor te lichten over welke factoren er allemaal een rol spelen. Pas na het begrijpen van overgewicht kan men de juiste stappen zetten om het ontwikkelen van obesitas een halt toe te roepen. Leefstijl en gedragsverandering begint bij preventie.

Kenmerken

Type activiteit: Gastles

Thema: Burgerschap, Voeding

Leerdoelen:

SVG legt de nadruk tijdens de themabijeenkomsten op bewustwording van deelnemers van de risico’s en gevolgen van overgewicht op de gezondheid. Het hebben van overgewicht hangt van samen met het ontwikkelen van een chronische ziektebeelden.

Duurzame ontwikkelingsdoelen:
3. Goede gezondheid en welzijn

Locatie

op locatie

Beschikbaarheid

Boekbaar

Extra informatie

  • Tijdsinvestering:

    Lestijden variëren van 1 uur tot 2,5 uur. De lessen worden verzorgd door de Stichting Voorlichters gezondheid. De docent is aanwezig in de klas maar geeft zelf geen les.

  • Opmerkingen:

    De lessen zijn volledig gratis om aan deel te nemen. Let op: Bij absentie (meer dan twee lessen missen zonder geldige opgaaf van reden) brengen wij een boete van 15 euro in rekening. Dit om spookinschrijvingen te voorkomen.

  • Uitvoering door: gezondheidsvoorlichter

Vragen over de activiteit?

Neem voor vragen over de activiteit contact op met Stichting Voorlichters Gezondheid