Deze website maakt gebruik van cookies zodat we u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals u herkennen wanneer u terugkeert naar onze website en ons team helpen te begrijpen welke delen van de website u het meest interessant en nuttig vindt.
Maastuinlessen
Nieuwsgierig hoe je eten zelf kunt laten groeien?
In en om de moestuinbakken leren kinderen zaaien en planten, het oogsten en verwerken van groenten en zien ze hoe de verschillende gewassen groeien. Ze leren er zelf iets mee te maken, zoals smoothies met boerenkool of snijbietomelet.
Tuinprogramma's:
1. Tuinboon je mee? / groep 3 t/m 6 / in de maanden februari t/m juni
Kinderen zaaien een tuinboon voor in de klas en verzorgen deze totdat de tuinboon groot genoeg is om buiten te planten. De tuinboon wordt in de Maastuin of in de wijk rondom de school geplant. Na een aantal weken worden de tuinbonen geoogst en verwerkt tot pesto etc.
Dit project bestaat uit 2 of 3 lessen: een introductieles in de klas (voorzaaien van de tuinboon), de tuinboon uitplanten in de Maastuin of in de wijk, oogsten en verwerken van tuinbonen en andere groenten in de Maastuin of op school.
Tijdens het planten en oogsten op de Maastuin worden er ook onderzoekende en creatieve natuuropdrachten gedaan.
2. Eten uit de tuin / groep 3 t/m 6 / in de maanden februari t/m juli
De leerlingen zaaien en/of planten zelf groenten in de moestuin en komen deze later oogsten en verwerken. Ook andere onderwerpen komen tijdens het bezoek aan bod zoals ‘wat kruipt en vliegt daar?’, ‘ontdekken en onderzoeken’, ‘creatief met natuur’ etc.
Dit project bestaat uit 2 of 3 lessen: zaaien en/of planten in de moestuin, oogsten en verwerken van groenten op de tuin en optioneel het verwerken van groenten in de keuken van de school.
3. Kruiden en specerijen / Groep 6 t/m 8 / in de maanden juni-juli of sep t/m nov
Richting de wintermaanden begint het kouder te worden. Kruiden en specerijen kunnen ons helpen om warm te worden van binnen. Maar wat zijn winterse kruiden? Wat is de kracht van kruiden? En wat is het verschil tussen kruiden en onkruiden?
Dit project bestaat uit 2 lessen: een introductieles in de klas (proeven en ruiken van specerijen), oogsten en verwerken van kruiden in de Maastuin.
Kenmerken
Type activiteit: Project
Thema: Biodiversiteit, Burgerschap, Dieren, Natuur, Planten, Voeding, Water
Leerdoelen:
- Kinderen ervaren de verschillende seizoenen en het werken op de tuin
- Kinderen zien waar hun eten vandaan komt, wat ervoor nodig is om groenten en kruiden te kunnen oogsten en verwerken
- Kinderen ervaren het hele proces van zaaien tot oogsten en verwerken
- Kinderen zien welke dieren er op de tuin leven, wat het nut is van kleine diertjes en hoe je daar mee omgaat
Duurzame ontwikkelingsdoelen:

Locatie
Maastuin, langs de Jachthavenlaan
Beschikbaarheid
Boekbaar
Kosten
De lessen worden betaald uit de subsidie Groen Doet Goed.
Extra informatie
- Verder nodig:
Graag oude schoenen/ kaplaarzen en niet al te nieuwe kleding aan naar de tuin.
- Tijdsinvestering:
Beschikbare lesdagen: maandag, donderdag en vrijdag (in overleg ook andere dagen mogelijk). Een bezoek op de tuin duurt 1 uur en een kwartier per klas.
- Opmerkingen:
De lessen zijn volledig gratis om aan deel te nemen. Let op: Bij absentie (meer dan twee lessen missen zonder geldige opgaaf van reden) brengen wij een boete van 15 euro in rekening. Dit om spookinschrijvingen te voorkomen.
- Uitvoering door: Tuinjuf van de Maastuin